fredag 21 februari 2014

Spelartruppen position för position del 2: Mittfältet

Förra veckan gick jag igenom målvakterna och försvarsspelarna i vår trupp. Med lite tankar om vart vi framförallt behöver förstärka laget till nästa säsong.http://liverpoolfcblogg.blogspot.se/2014/02/spelartruppen-position-for-position.html

I dag tänkte jag gå igenom mittfältet.

Defensiv mittfältare: 

1) Steven Gerrard 2) Lucas Leiva 3) Connor Coady

Kommentar: Efter jul har Rodgers valt att flytta ner Steven Gerrard till den defensiva mittfältsrollen. Från att ha varit en offensiv mittfältare som ofta agerade strax bakom Torres har han alltså nu som 33 åring skolats om till ankare. Löpkapaciteten och farten är inte densamma som i unga år och det är nog ett klokt drag att flytta ner honom ett hack i banan. Gerrard har också på kort tid tagit till sig rollen allt bättre och hittat rätt i positionsspelet. Fördelen med S.G som ankare är att vi får en av ligans bästa uppselsfötter. Han kan med sin spelförståelse och passningssäkerhet både spela sig ur första pressen och när tillfälle ges, slå en längre boll på djupet. Jämfört med Lucas Leiva tappar vi dock lite i löpkapacitet och framförallt bollvinnande egenskap. Lucas är nog ligans allra bästa tacklingsspelare, med en otrolig timing i tacklingarna. Båda spelarna har dock på gamla dar tappat lite i snabbhet, så i snabba omställningar lever vi lite farligt. Connor Coady är en relativt ung kille som både kan spela defensiv mittfältare och mittback. Han har under säsongen varit utlånad till Sheffield United där han övertygat. Det känns dock som att han fortfarande har en bit kvar innan han är på den nivån att han kan utmana S.G och Lucas om en startplats. När Gerrard visat sig vara ett bra alternativ i ankarrollen tycker jag inte det här är den position vi i första hand behöver förstärka på. Optimalt vore om vi kunde hitta en riktigt bra tvåvägsmittfältare, som kan spela defensiv mittfältare om så behövdes. Gärna en snabb sådan. Vi har i och för sig Joe Allen också som ett lite snabbare alternativ att använda om det skulle behövas, men han är relativt ovan vid rollen.


Box-till-box mittfältare

1) Jordan Henderson, 2) Joe Allen, 3) Jordan Rossiter
Kommentar: Henderson har tagit stora steg i sin utveckling sista två säsongerna. Rodgers har använt Hendo i alla möjliga positioner. Han har spelat ytterforward, offensiv mittfältare, box-till-box mittfältare och även ytterback. Senaste månaderna har han dock fått spela i den roll där hans kvaliteter kommer allra bäst till plats, som tvåvägsmittfältare. Med sin löpstyrka och arbetskapacitet jobbar han från ena boxen till den andra till synes outtröttlig. Han har också visat att han har ett bra passningsspel. Gerrard måste lärt upp honom för han slår faktiskt fina crossbollar som påminner om Captain Fantastics. Det Hendo främst behöver utveckla är avsluten och närkampsspelet. Han är duktig på att komma in i press, men behöver fortfarande jobba bort lite försiktighet i närkamperna. Vi får hoppas att han likt Anders "Taco" Svensson bli lite "skitigare under naglarna" med åren. 
Joe Allen har jag tidigare beskrivit i ett långt inlägg http://liverpoolfcblogg.blogspot.se/2014/02/joe-wales-xavi-allen.html. Jag är fast övertygad om att vi har ett stort sparkapital i Allen. Han kommer bli en stor tillgång som tvåvägs mittfältare om han får vara skadefri en längre period. Men när det börjar strula med skador så har det ju en tendens att fortsätta.Vi får hoppas att vårt LFC:s skickliga fys-team kan bygga upp och hjälpa honom ur den onda cykeln av skador han varit inne i senaste åren.
Bakom de här två så känns det riktigt tunt, nu när Gerrard tagit ett kliv ner i banan. Rossiter är en ung lovande kille, men sannolikt inte mogen för A-lagsspel på ett par år. Killar som Teixeira, Coady och Alberto kan också spela på positionen men känns inte som något mer än nödlösninger för ett lag med Europaspels ambitioner. Det här är en position vi behöver förstärka på till nästa säsong. 

Offensiv mittfältare

1) Coutinho, 2) Alberto 3) Suso 4) Teixeira 5) Brannagan
Kommentar: Coutinho fick i brist på andra bra alternativ spela första halvan av säsongen som ytterforward. Med alla forwards tillgängliga har han dock i januari fått spela på sin bästa position som offensiv mittfältare. I den positionen har han återigen visat sin unika förmåga att hitta in med avgörande passningar till forwards. Han har också visat att han utvecklat både positionsspelet och närkampsspelet avsevärt. Coutinho känns alltmer som en framtida stjärna på mittfältet. Det finns dock några saker han fortfarande kan utveckla för att bli en komplett "nr 10". Statistiken visar att hans skott inte hittar rätt särskilt ofta. Han behöver också fortsatt utveckla sin fysik och bli lite jämnare i spelet för att bli en fullfjädrad stjärna i PL. När Coutinho inte spelat som 10:a så är det främst Henderson som Rodgers valt att placera där. Han har också gjort det bra, med bra framspelningar och ett hårt arbete, inte minst i press spelet när vi tappat boll. 
Moses, Alberto och Allen har också fått agera 10:a några matcher utan att övertyga fullt ut. Alberto har visat att han har spelförståelsen och passningarna för rollen men att han fortfarande behöver utveckla sitt närkampsspel för att vara ett fullgott alternativ. Moses och Allen känns mest som nödlösningar, det är inga naturliga 10:or enligt mig i alla fall.
Suso har imponerat under sin utlåning till Almeria i La Liga. Han har varit en av lagets bästa offensiva spelare och bland annat stått för 2 mål och 8 assists på 22 matcher i La Liga. Suso har länge setts som en supertalang och kanske är på väg att växa in i seniorkostymen på riktigt nu. Han har utan tvekan tekniken, spelförståelsen och passningsspelet för att vara ett hett alternativ som 10:a. Det som gjort att B.R valt att låna ut honom är med högsta sannolikhet hans lite klena fysik och närkamps spel. Tyvärr är väl inte La Liga den allra bästa ligan att förbättra de attributen, men efter en hel säsong i La Liga borde han fått tillräckligt med hårdhet för att komma tillbaka i höst och ta upp kampen på om en plats i startelvan. 
Teixeira har sakta under säsongen tagit för sig mer och mer i U21-laget. Han gjorde ett lovande inhopp i bortasegern mot Fulham och kan även han vara något för framtiden. Jag tror dock Teixeira kommer bli utlånad nästa säsong för att få upp lite "seniorhårdhet" i t.ex. ett mittenlag i Championship. Brannagan är också en kille för framtiden.
Oavsett om Suso kommer tillbaka och imponerar, så skulle jag vilja att vi satsar på att få in en målfarligare offensiv mittfältare. Vi jagade Mikhitarayan förra sommaren och en spelare med hans kvaliteter vore såklart väldigt intressant.

Summa sumarum: En snabb central mittfältare som både kan spela box-till-box och defensiv mittfältare vore önskvärt. Samt en målfarlig offensiv mittfältare av klass. 






Inga kommentarer: