tisdag 11 februari 2014

Spelartruppen-position för position

Jag tänkte idag börja en liten genomgång av spelartruppen position för position. Hur ser det egentligen ut på varje position, om man räknar in utlånade spelare. Vet att det är ett tag kvar innan transferfönstret öppnar igen, men det är ju alltid kul att spekulera lite i vart vi ska förstärka och vilka som det kan vara dags att sälja. Vi börjar med målvakt och försvarare

Målvakter

1) Simon Mignolet 2) Brad Jones 3) Danny Ward

Kommentar: Mignolet har spelat riktigt bra sett över hela säsongen. Han behöver dock förbättra sin auktoritet och säkerhet på inlägg. Han har svajat lite i spelet i luften så att säga. Brad Jones har spelat två matcher i FA-cupen och hållit nollan båda gångerna. Jones har dock inte satts på några större prov. Han är en duglig ersättare men skulle Mignolet bli borta en längre tid pga skada så skulle det kännas bättre med en lite mer rutinerad keeper än Jones som första alternativ. Danny Ward är en ung Walesare som anses vara en stor talang. Han har under hela juniortiden varit landslagsmålvakt för Wales olika ungdomslandslag. Har dock varit lite ojämn i U21 laget i år, så han känns inte helt redo för A-lagsspel ännu. Då han fyller 21 i år skulle jag tro att LFC lånar ut honom nästa säsong och flyttar upp nån ny talang till U21 laget, alternativt köper in en ny backup till Mignolet.


Högerbackar

1) Glen Johnson 2) Jon Flanagan 3) Martin Kelly 4) Andre Wisdom 5) Ryan Mclaughlin
Kommentar: Glen Johnson har varit bofast i engelska landslaget senaste åren. Från förra våren och framåt har han dock inte hållit någon landslagsnivå. Han har faktiskt underpresterat under väldigt lång tid. Med tanke på Johnsons höga lön, måste man ställa sig frågande till om han är värd en förlängning på sitt utgående kontrakt. LFC har enligt Johnson inte heller kommit med något nytt kontraktsförslag så det känns som att klubben i dagsläget inte kommer satsa på en förlängning av hans kontrakt. Skulle tro att han flyttar hem till West Ham i sommar, de har ju varit väldigt sugna på alla våra mindre lyckade spelare på sistone(Andy Carroll, Joe Cole och Stewart Downing).
Jon Flanagan har varit ett av den här säsongens stora utropstecken. Varje gång han fått förtroendet i startelvan har han spelat bra. Flanagan har verkligen visat att han är en bra defensiv ytterback, med bra speluppfattning. Han har också visat ett vårdat och säkert passningsspel. Även om han utvecklat sin offensiva förmåga en del, så vill jag dock påstå att det fortfarande fattas en del på den fronten. Mot lag som backar hem, behöver vi en lite mer teknisk högerback som har förmågan att ta sig förbi sin kille och skapa chanser för sina medspelare.
Martin Kelly har inte kommit upp i någon högre nivå efter sin långa skadefrånvaro. Verkar inte riktigt vän med bollen än och jag tror han behöver mycket speltid för att hitta tillbaka till gammalt gott slag. Jag skulle faktiskt säga sälj i sommar om ingen stor förbättring sker innan dess.
Andre Wisdom är likt Flanagan och Kelly en mycket lovande defensiv ytterback. Wisdom är lite starkare i kroppen än båda de andra och har enligt rapporterna spelat väldigt bra i Derby under säsongen.
Ryan Mclaughlin borde också lånas ut en säsong till, han är ej redo för startelvan än på ett tag.
I den bästa av världar hade vi sålt Kelly, släppt Johnson och köpt in två mer kompletta högerbackar av klass. Men Flanagan och Wisdom kan duga som backup nästa år, så en riktigt kompetent högerback vore rimligt för Johnson kommer nog avtackas i vår.

Höger mittback


1)Martin Skrtel 2) Kolo Touré 3)Thiago Ilori 4) Sebastian Coates

Kommentar: Skrtel har totalt sett över hela säsongen varit vår bästa försvarsspelare. Väldigt få misstag i defensiven och även bidragit med 4 mål framåt. Han knöt verkligen näven i fickan och kämpade sig tillbaka in i laget efter fjolårets dåliga insats. Sen spelar vi inte med lika hög backlinje i år vilket Skrtel nog är väldigt tacksam för.
Kolo Touré har också presterat bra under säsongen. Man märker dock att han blivit lite långsammare på ålderns höst. Rutinen han besitter är dock otroligt viktig för laget så han bör få vara kvar ett år till i alla fall.
Thiago Ilori som köptes in i somras har vi inte fått se något av i A-laget. Såg en match i reservlaget där han spelade riktigt bra. Är nu utlånad till Granada resten av säsongen. Kan han bara bygga upp lite mer tuffhet och rutin så tror jag han på sikt kan vara en man för första elvan.
Coates har ju länge ansetts vara en av de största mittbacks talangerna i världen. Hela det här året har dock förstörts av en allvarlig knäskada och innan det har han inte visat sig hålla på högsta nivå. Han borde säljas eller lånas ut ett år till en Championshipklubb.
Högermittback känns faktiskt inte som nån position vi behöver ut och jaga spelare på till nästa säsong.

Vänster mittback

1) Daniel Agger 2) Mamadou Sakho 3)Stephen Sama

Kommentar: Jag har satt Agger som etta då jag tror att det är så Rodgers rankat dem inbördes så här långt. Agger har återigen haft en säsong fylld med skador och sjukdomar. När han väl spelat så har han inte imponerat på mig. Han tappar alltför ofta markering på inlägg och hörnor. Vi har inte direkt gott om andra bra huvudspelare i startelvan så mittbackarna måste hålla hög nivå där.  Agger har visat ett väldigt stort Liverpool hjärta och tidigare bestämt dementerat att han är beredd på en flytt även när lag som Barcelona ryktats dra i honom. Det är därför med lite kluvna känslor jag vill förorda en försäljning. Jag tycker vi ska ta betalt för Agger medans han fortfarande är värd något. Mamadou Sakho har imponerat på mig. Han är otroligt stark i närkamperna och i huvudspelet. Även relativt snabb och teknisk. Har potential att bli en topp topp mb i ligan. Det sista han behöver förbättra är att hitta rätt balans i passningsspelet, minimera riskerna lite. Många är gångerna när man nästan tappat andan för att han håller på att ställa till det med en riskfylld passning eller dribbling.
Stephen Sama är högerfotad och kanske mer en högermittback egentligen. Han är en ung kille som gjort det bra i reservlaget och tränat en del med A-laget på sistone. Känns som en kille som bör lånas ut en säsong för att bygga upp rutin och tuffhet.
Jag tycker alltså att vi bör sälja Agger och leta efter en mer prisvärd ersättare, som kan vara backup till Sakho.


Vänsterback

1) Luis Enrique 2) Aly Cissokho 3) Brad Smith 4) Jack Robinson

Kommentar: Luis Enrique har missat halva säsongen med sin knäskada. Före den så tycker jag han presterat väldigt ojämnt. Även säsongerna före har han presterat väldigt ojämnt. I form är han en väldigt bra ytterback. Han har en väldigt bra blick för spelet och är bra på att slå den sista avgörande passningen. Många är gångerna han hittat fram till Suarez med en finfin långboll eller genomskärare. Vill LFC vara ett topplag i PL och ute i Europa så måste dock lägsta nivån bli högre. Det duger inte att vara bra ibland. 
Aly Cissokho är den spelare som ersatt Enrique under de månader han varit borta. Man får säga att Aly varit väldigt trög att få igång. Hans teknik och passningsspel har varit av väldigt dålig kvalité under nästan hela perioden. Det är först nu sista matcherna som Aly börjat hitta lite känsla i fötterna. Bakåt har han varit stabil en längre tid. Jag känner dock att ett lag som Liverpool inte kan ha en så oteknisk ytterback om vi har ambitioner att ta oss ut i CL. 
Brad Smith är en ung kille som imponerat i akademin. Ni som inte hängt med på bloggen kan läsa mer om honom här: http://liverpoolfcblogg.blogspot.se/2014/01/framtidens-stjarnordel-4-brad-smith.html 
Jag hoppas Liverpool är villiga att ge den här killen chansen, jag tror han kan bli riktigt bra. Snabbheten och en frejdig offensiv vilja i kombination med bra teknik kan göra honom till en riktig toppback om ett par år.
Jack Robinson är ännu en ung lovande kille som under året varit utlånad till Blackpool där han fått mycket speltid och enligt rapporter skött sig bra. Jag har lite svårt att bedöma hur bra han är då jag ej sett killen spela i nån större utsträckning.
Jag tycker alltså att vi säger HEJ DÅ till Cissokho och köper in en riktigt bra ytterback som första alternativ. Enrique är rutinerad och kan säkert vara en bra backup där bakom. Sen som trejeval kan vi ha en av Brad Smith eller Robinson. Då Flanagan visat att han kan spela även vänsterback så bör vi kunna låna ut en av Smith eller Robinson.


Fortsätter med mittfält och forwards en annan dag.

Håller ni med om mina tankar? Kommentera gärna! Strävar efter en mer levande blogg, med diskussioner kring inläggen.




Inga kommentarer: