tisdag 13 maj 2014

Adam Lallana en drömvärvning i min värld

Liverpool har enligt både BBC och Liverpool Echo redan innan transferfönstret officiellt öppnat (1 juni) gett Southampton ett bud på 20 miljoner pund för Adam Lallana. Southampton kommer dock med all säkerhet vilja ha betydligt mer än så för att släppa sin guldklimp, han väntas inte gå för under 25 miljoner pund.

Många är det säkert som undrar lite mer om vem den där Lallana är och varför han verkar vara Liverpools första transfermål. Jag tänkte därför berätta lite mer om killen och varför han skulle vara en utmärkt förstärkning.

Adam Lallana är engelsman, 26 år och har sedan 12 års ålder spelat för Southampton. Han har gjort resan med klubben genom League one, Championship och nu två säsonger i Premier League. Han har spelat 229 ligamatcher för klubben och varit lagkapten i klubben sista två åren.

Här är Några nyckelfaktorer som gör honom extra intressant för Liverpool FC

Mångsidigheten

Lallana är istort sett lika bra med höger som vänsterfot. Så här uttryckte Lallana det själv till pressen efter Southamptons kross mot Newcastle tidigare under säsongen. "Jag har varit tvåfotad ändå sen barnsben" "Det är härligt att inte behöva tänka på vilken fot jag vill använda". Just att han är så tvåfotad gör att han kan spela på både höger och vänsterkanten utan problem, även som offensiv mittfältare har han presterat på hög nivå upprepade gånger i Saints. Han klarar även av att spela längre ner i banan om det krävs. En mångsidighet som Liverpool verkligen skulle ha stor nytta av. Även om LFC lyckas göra ett riktigt bra transferfönster så kommer vi aldrig att ha råd att skapa samma djup och bredd i truppen som t.ex. Chelsea och City. Vi kommer att behöva ha spelare som kan spela på fler än en plats med bravur, om vi ska kunna hantera det mycket tuffare spelschemat ett Champions League äventyr innebär. Lallana borde också vara en drömspelare för Brendan Rodgers som gillar att anpassa spelsystemet lite efter motståndet. Han kan användas i 4-5 roller i en 4-3-3 (tvåvägsmittfältare, offensiv mittfältare, vänster och höger ytteranfallare) och i åtminstone tre roller i en 4-4-2 diamant(vänster mittf, höger mittf och offensiv mittfältare).

Dessutom har han de kvaliteter som Rodgers spelidé bygger på. Han är tekniskt duktig, jobbar hårt för laget, har ett väldigt bra passningsspel och är en bra avslutare. Lallana är en av Premier Leagues mest mångsidiga offensiva spelare.

Kreativiteten
Adam Lallana är den engelsman som skapat flest målchanser i PL den här säsongen(68st). Just den här kreativiteten är något vi saknat ibland, mot väldigt defensivt motstånd. Mot en låg backlinje skulle han t.ex. kunna utgöra ett stort hot både till höger och vänster i anfallet. Rodgers gillar att ge spelarna mycket fritt utrymme i anfallsspelet vilket skulle passa en tvåfotad spelare som Lallana perfekt. Han är farlig från alla håll så att säga...

Målfarlig
Lallana har även visat sig ha en näsa för målet. Förra året blev det visserligen bara 3 mål i debutsäsongen i PL. Men i år har han gjort 9 och i de lägre divisionerna åren innan så öste han in 20 i League One samt 11 och 13 åren i Championship. Vilket är bra siffror för en spelare som mer får anses vara en mittfältare än anfallare.

Ett säkert kort
Lallana har spelat alla matcher i ligan i år. 37 från start och en som inhoppare. Totalt har det blivit 45 matcher det här året, landskamper och cuper inkluderat. 30,46,41,56,43 är siffrorna på antal matcher han deltagit i åren dessförinnan. Han tål alltså mycket matchning och verkar inte direkt vara den skadebenägna typen. Vilket såklart är en viktig faktor när man ska betala en så stor summa pengar för en spelare.
Med sina 229 ligamatcher i Saints har han också en ganska stor rutin av Engelsk seniorfotboll Såklart är det ett minus att han inte spelat så många landskamper eller några stora matcher ute i Europa.
Jag gillar även den faktorn att han är lagkapten i Southampton. Det borgar för att det är en kille med goda ledaregenskaper. Southamptons unge stjärnback Luke Shaw har sagt följande om Lallana: "Du kan snacka med honom om allt" "Han ger råd och berättar om problem han själv tagit sig igenom under sin tid i akademin". 
Jag tror helt enkelt att det skulle vara en kanonkille att ta in i gruppen. Ledarskapsförmåga, tålighet, ödmjukhet och erfarenhet.

Här är ett klipp med lite samlade höjdpunkter från Adam Lallanas säsong 13/14:

Jag tycker inte det finns mycket att tveka om. Köp!!

YNWA


Fotnot: Fakta och uppgifter är hämtade från Liverpool Echo, samt Transfermarkt.co.uk



Inga kommentarer: