tisdag 18 februari 2014

Så slutar Premier League -enligt min spåkula

Nu är det 12 omgångar kvar av Premier League.

Så här ser tabelltoppen ut just nu:

Jag har sammanställt alla topp 7 lagens  kvarvarande matcher och även provat mig på att tippa utgången av dem. Sånt är ju såklart alltid vanskligt, men jag hoppas det åtminstone kan ge en fingervisning om hur sluttabellen kommer att se ut i vår. 

Chelsea har kvar följande matcher med mitt tips:

Fulham (b)                     3p
Tottenham (h)                3p
Aston Villa (b)               1p
Arsenal (h)                     3p
Crystal Palace (b)           3p
Stoke (h)                         3p
Swansea (b)                    1p
Sunderland (h)                3p
Liverpool (b)                  1p
Norwich (h)                    3p
Cardiff (b)                       3p

Summa: 27poäng + 57 = 84 poäng
Kommentar: Chelsea har det på papperet lättaste spelschemat av alla topplag. De har bara tre topplag kvar att möta och två av dem är hemma matcher mot Tottenham och Arsenal där de har ett mentalt övertag från tidigare års möten.  I förra veckan åkte de ur FA-cupen mot Manchester City, så nu har de bara CL och ligan kvar att fokusera på. I mitten på mars har de det ganska tätt mellan matcherna. Men de har en väldigt bred trupp, så det bör inte påverka deras prestationer lika mycket som t.ex. Arsenals som också har det körigt i mars. Chelsea är min knappa favorit till Ligatiteln i år.

Arsenal

Sunderland (h)       3p
Stoke (b)                1p
Swansea (h)           3p
Tottenham (b)        1p
Chelsea (b)             0p
Manchester C (h)   1p  
Everton (b)             1p
West Ham (h)         3p  
Hull (b)                   1p
Newcastle (h)          3p              
West Bromwich (h) 3p
Norwich (b)             3p

Summa: 24p + 56 =  80p
Kommentar: Arsenal har fyra topplag kvar att möta. De fyra topplagen kommer på rad i Arsenals väldigt hektiska spelschema med början i mars. De ska först möta Everton i FA-cupen och Bayern Munchen i CL och sedan ta sig an Tottenham, Chelsea och Manchester City i mars. I början av april väntar sen Everton borta. En period som mycket kommer avgöra Arsenals slutplacering i tabellen. Jag har tippat tre poäng på de här fyra toppmatcherna, mycket med tanke på att de inte har den bredaste truppen och redan är ganska hårt skadedrabbade.  Men kan de hitta en ny formtopp den här perioden kan det bli många fler poäng och då kan ligatiteln mycket väl hamna hos Arsenal. Vilket skulle vara deras första titel överhuvudtaget på 8 år.

Manchester City


Stoke (h)                   3p
Aston Villa (h)          3p
Hull (b)                     3p
Fulham (h)                3p
Manchester U (b)      1p
Arsenal (b)                1p
Southampton (h)       3p
Liverpool (b)             1p
West Bromwich (h)   3p
Crystal Palace (b)      1p 
Everton (b)                1p
West Ham (h)            3p
Sunderland (h) framskjuten match 3p
Summa: 29p + 54 = 83p
Kommentar: Manchester City har också fyra topplag kvar att möta i ligan. Alla fyra är bortamatcher där de svajat en del i år. Jag har tippat kryss i alla fyra matcherna. City har nog ligans bästa trupp. Det vimlar av stjärnor. De kan mycket väl plocka dubbelt så många poäng på de här toppmatcherna om de hittar formen och konceptet även borta. I övriga matcher har jag kalkylerat med City seger utom mot Crystal Palace borta.  Jag räknar med att de går på minst en mina i vår. De är kvar i både Liga cupen, FA-cupen och CL. Även med en så bred trupp som City besitter är det svårt att hålla fullt fokus i alla matcher. Mitt tips är i alla fall att de får nöja sig med silverplaketterna i år.


Tottenham

Norwich (b)              3p
Cardiff (h)                 3p
Chelsea (b)                0p
Arsenal (h)                1p
Southampton (h)       3p
Liverpool (b)             0p
Sunderland (h)          3p
West Bromwich (b)   1p
Fulham (h)                3p
Stoke (b)                   3p
West Ham (b)           3p
Aston Villa (h)          3p
Summa: 26p + 50 = 76p       
Kommentar: Tottenham har tre topplag kvar att möta i vår. Två är bortamatcher mot Chelsea och Liverpool som jag tror de kammar noll i. Spelmässigt har inte Tottenham övertygat i år, de har flera gånger lyckats krångla till sig poängen ändå. Min känsla är att de inte kommer att nå hela vägen fram till en topp fyra plats, om inte Tim Sherwood kan förbättra spelet avsevärt.  Borta matchen mot LFC blir nog väldigt avgörande för utgången av toppfyra striden.


Everton

Chelsea (b)              0p
West Ham (h)          3p
Newcastle (b)          3p
Cardiff (h)               3p
Swansea (h)            1p
Fulham (b)              3p
Arsenal (h)              1p
Sunderland (b)        1p
Manchester U (h)    1p
Southampton (b)     1p
Manchester C (h)    1p
Hull (b)                   3p
Crystal Palace (h) (framskjuten match) 3p
Summa: 24p + 45 = 69p   
Kommentar: Everton har fyra toppkonkurrenter kvar att möta, tre av dem hemma. Tittar man på historiken så har tyvärr inte hemmaplan hjälpt Everton mot topplagen, de har fasligt svårt att få med sig trepoängare från de matcherna. Ska de nå högre än sjätteplats, måste nog ett trendbrott på den fronten ske i vår.


Manchester United


Crystal Palace (b)        3p
west Bromwich (b)      1p
Liverpool (h)                 1p
West Ham (b)               3p
Manchester City (h)     1p
Aston Villa (h)               3p
Newcastle ( b)               3p
Hull ( h)                          3p
Everton (b)                    1p
Norwich (h)                   3p
Sunderland (h)              3p
Southampton (b)          1p

Summa: 26p+42:68p
Kommentar: Manchester United behöver vinna alla sina kvarvarande matcher för att nå en toppfyra placering i år. Även om det är samma lag som ifjol vann ligan stort, känns det dock orimligt att det ska ske. De har visserligen ett ganska lätt kvarvarande spelschema, enda topplaget  de har kvar att möta på bortaplan är Everton. Men med det försvarsspelet de visat upp i år, vinner man inte tolv raka matcher.


Liverpool:

Swansea (h)             3p
Southampton (b)      1p
Sunderland (h)         3p
Manchester U (b)     1p
Cardiff (b)                1p
Tottenham (h)          3p
West Ham (b)          1p
Manchester C (h)     1p
Norwich (b)             3p
Chelsea (h)               1p
Crystal Palace (b)     3p
Newcastle (h)           3p

Summa: 24p +53 = 77 poäng
Kommentar: Vi har fyra topplag kvar att möta, tre av dem på Anfield. Hemma har vi varit väldigt starka i år. Vi har dock kvar Tottenham, Man C och Chelsea hemma och det är inga matcher man promenerar hem några 3 poängare i utan problem. Borta har vi bara Manchester United och Southampton kvar av topp 10 lagen. Vågar dock inte hoppas på mer en två kryss där, då det är lag vi haft problem med förut. Jag har även satt 1p borta mot både Cardiff och West Ham, vårt bortafacit är inte så bra och vi kommer nog gå på ett par minor till innan säsongen är över. West Ham kan spela riktigt grisigt om de är på det humöret och det skulle passa oss riktigt illa ifall de gör det.  Vill vi ha med ligatiteln att göra, så behöver vi sex-sju poäng till enligt mina kalkyler. Vi behöver då vinna tre-fyra matcher till av de sex jag kalkylerat med poängtapp i.  Slår vi Chelsea så tappar de också en poäng och då skulle det kunna räcka med tre segrar till. Jag ser det dock som högst osannolikt att vi på de kvarvarande 12 matcherna ska vinna 9-10st av dem.  Vi har helt enkelt inte visat den stabiliteten på många herrans år. Visst med maxflyt så tappar våra tre toppkonkurrenter ett par onödiga poäng mer än jag beräknat, men att alla tre skulle underprestera känns faktiskt osannolikt. Så drömmen om en ligatitel får nog även fortsättningsvis vara en dröm... Däremot så är det realistiskt att tro på en toppfyra placering. Trots att jag "bara" räknat med 6 segrar och 6 oavgjorda så skulle det räcka till en fjärdeplats. 24 av 36 poäng borde vi väl kunna skrapa ihop, i alla fall om vi får ha Suarez och Sturridge friska och hela på topp under våren.


Hur ser du på mina kalkyler? Är jag ute och cyklar som vanligt?
Vilka tror du tar platserna 1-4 i år? Kommentera gärna (klicka på pennan, nedan)

Inga kommentarer: