torsdag 13 februari 2014

Framtidens stjärnor:Del 5 Joao Carlos Teixeira

Del 5 i min serie om Liverpools framtida stjärnor handlar om portugisiske U21 landslagsmannen Joao Carlos Teixeira.
Teixeira är en väldigt talangfull spelare från Portugal som kan spela på flera positioner på mittfältet. Han trivs nog allra bäst ute till vänster, men klarar även av att spela centralt eller som defensiv mittfältare.
Han började spela för Braga där han växte upp vid en ålder av 10. Ett år senare flyttade han vidare till Sporting Lissabon. Teixeira utvecklades stadigt under åren i Sporting, 2011 var han på gränsen till A-laget.

Matchen som tog honom till Liverpool

Teixeira fick hänga med Sportings ungdomslag till Anfield i lagets debut match i NextGen serien. Där stod han för en mycket imponerande insats i Sportings 3-1 seger mot Liverpool. Teixeira stod bland annat för första målet i matchen. Liverpools akademi chef Frank McParland blev så imponerad att han genast ville värva honom. Transfern komplicerades dock av en ryggskada som fick Liverpool att tveka. McParland lät dock inte hindra honom utan Liverpool pungade upp ca 830 000 pund för då 18 årige Teixeira. 
Teixeira själv tvekade inte när han fick chansen att flytta till Liverpool FC: "One of the reasons i signed was the stadium, the history of the club, and i know i can have chance to play for the first team here".
Det tog sex månaders hård rehabilitering av ryggskadan innan Teixeira kunde börja spela för LFC.
McParlands satsning på Teixeira visade sig snabbt vara väl befogad. I U18-laget debuterade han i en träningsmatch mot Exeter i Juli 2012. Det dröjde inte länge förrän han blev uppflyttad till U21-laget. Där gjorde han stora avtryck under säsongen 12/13. En av höjdpunketerna var i 5-1 segern över Wolves då han fick hoppa in efter första halvlek i underläge 0-1. Ett inhop som ändrade matchbilden helt, han bidrog bland annat med ett mål och en assist. Efter den matchen har han varit bofast i startelvan i U21-laget. Den här säsongen har han fortsatt på det spåret, förutom en mindre lyckad sejour i Brentford dit han lånades ut i September. Brentfords dåvarande manager Uwe Rosler förklarade situationen så här: "Joao came to us at an unfortunate time." Laget spelade riktigt dåligt och började sladda i tabellen därför var det svårt att matcha in Teixera menade Rosler. " Our game is out of rythm, put it that way, but it will come again. It is difficult for a player like Joao to show us his true potential in that situation".
Teixeira återvände i början på oktober till LFC efter bara två inhopp i Brentford.
Tillbaka i LFC har Joao hittat rätt spår igen, han har fortsatt imponera i U21-laget. I 4-2 vinsten borta mot Arsenal gjorde han livet surt för A-lagsmeriterade Carl Jenkinson med en riktigt bra insats. Kort efter det fick han plats i A-lagets trupp till bortamatchen mot Bournemouth i FA-cupen som belöning för sitt fina spel. Efter jul har han fått träna mycket med A-laget och nu senast mot Fulham borta fick han följa med truppen och även göra debut i A-lagströjan med ett inhopp sista kvarten.

Teixeira har jämförts en del med den gamle portugalstjärnan Decó. Han är en offensivt lagd spelare som tar varje chans att försöka hitta in med hotande bollar till forwards eller själv försöka sig på ett genombrott. Han har ett bra skott och är duktig med båda fötterna.
Chansen är stor att vi får se mycket mer av Teixeira, då han spås en lysande karriär.

"Jag snackar med Alex Inglethorpe varje dag och Joao har varit en av de mest framträdande bland reserverna", berättade Rodgers för Liverpool Echo.
"Det har varit tufft för honom i perioder och även när han flyttades upp till Melwood. Men på sista tiden har jag sett en stor förändring. Han är en talang."
"Jag observerar alltid på träning hur spelarna ser ut och Joao har sett väldigt stark ut. Han har intensitet och snabbhet, utan tvekan en spelare med många kvaliteter."




Källor:
Read more: http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-2558396/Joao-Teixeira-profile-Liverpool-midfielder-Portugal.html#ixzz2tEJJyYGK
Follow us: @MailOnline on Twitter | DailyMail on Facebook

Inga kommentarer: